Ученици от ПГХТБТ „Мария Кюри” участваха в студентска научна конференция в Шумен

В Национална студентска научна конференция, организирана от Академичния състав от направление „Физически науки” към Шуменски университет „Св. Констатнтин Преславски“ участваха Сесел Вехабова, Севги Сунай, Шенай Шерафидинова и техните научни ръководители Ниргюн Ахмед и Радослав Танев, съобщиха от училищното ръководство.
Срещата бе шести по рода си форум на докторанти, студенти и ученици, на който се представят проучвания и постижения в различни научни направления на физиката и свързаните се нея науки. Сред участниците бяха: ВВМУ „Никола Вапцаров” – Варна, Технически университет – Габрово, Пловдивски университет, Националната астрономическа обсерватория с планетариум „Николай Коперник – Варна, ученици от СУ „Сава Доброплодни” – Шумен, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” – Варна, IT гимназия „Екзюпери” – Варна, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” – Сливен.
ПГХТБТ „Мария Кюри“ се представи с разработка на тема: „Получаване на кристали по комбиниран метод”. Целта на научната разработка е получаване на максимално големи кристали с правилно оформена структура. След проучвания и правилен избор на най-подходящите методи – изотермичен и комбинация между изотермичен и политермичен /изохидричен/ и направено количествено сравнение между скоростта на израстване на кристалите младите химици са успели да получат желаните кристали. Тази своя находка те споделиха на научната конференция.
Висока оценка получиха разградските изследователи за представените изводи, че използването на комбиниран метод позволява получаването на едри и чисти кристали. Намаляването на дефектите в кристала и възможността за получаване на едри кристали прави тази комбинация от методи уникална и приложима за добиването на големи кристали с различни приложения.
По този проект учениците са работили два месеца, за да доведат до успешен край научния експеримент. Заложено е и получаване на кристали от други химични съединения по същия метод, по който младежите ще продължават да работят.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.