Учениците от ОУ „Иван С. Тургенев” записват аудио книга за незрящи деца

В Националната седмица на четенето седмокласници и петокласници посетиха студиото на Общинско радио Разград и четоха „Патиланско царство” пред микрофон и на запис.
Това е началото на благотворителен проект „Създаване на аудио книга по „Патиланско царство” на Ран Босилек с мотото „Не се плаши – ние сме твоите очи”. Проектът е идея на преподавателката по български език и литература в училище „Тургенев” Севдалина Петкова и е подкрепен от Общинско радио Разград и читалище „Развитие 1869”.
Вдъхновението на инициаторите на проекта идва от факта, че в училището учи Селена Веселинова – дете със сериозни проблеми със зрението. Тя е вече в 7 клас и е една от отличничките на училището благодарение на това, че до нея ежедневно са нейната майка, приятели, съученици и учители.
Проектът има за цел да стимулира четенето на художествени произведения, да амбицира децата да се учат да четат гладко и изразително, да бъдат толерантни към различието на другите, да се учат на взаимопомощ и приятелство.
След като аудио книгата стане факт, тя ще бъде безвъзмездно редоставена на Съюза на слепите, на библиотеки, читалища и други организации, занимаващи се с обучителни дейности на деца с увреждания.
Тургеневци от сърце благодарят на партньорите си. Общинско радио Разград предоставя звукозаписното си студио напълно безплатно на четящите деца, ще помогне за техническата обработка на книгата и за разпространението й в ефир. Читалище „Развитие 1869” също ще помогне за разпространението на готовия продукт, но и ще подкрепи изработването на книгата чрез участието на младите актьори от Младежката формация за театър „Импулс” към читалището.
А апелът на децата в предговора на книгата, написан от тях, е: „Много ще се радваме, ако ни подкрепят всички виждащи и можещи да четат хора.Така аудио книгата ще стане по-интересна и ще бъде направена по-бързо. Елате, добри хора, да почетем заедно!” /e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.