Турция – в очакване на срещата между президента Ердоган и премиера Давутоглу

Всички погледи в Турция са насочени към срещата между президента Ердоган и премиера Давутоглу, която ще се състои тази вечер. Някои източници предполагат, че Давутоглу може да подаде оставка. Тази среща трябваше да се проведе миналата седмица, но бе отложена, съобщава БНР.
Вниманието към днешната среща е предизвикано от факта, че в последно време близки до управляващата консервативна ислямистка Партия на справедливостта и развитието (AKP) съобщават за нарастващо напрежение между Ердоган и Давутоглу. Миналата седмица Централният изпълнителен Съвет на управляващата AKP оряза пълномощията на Давутоглу, като иззе функциите му на ръководство върху местните структури.
Говорителят на AKP Йомер Челик се опита да омаловажи факта, като заяви, че това е технически вътрешнопартиен въпрос. По времето, когато Ердоган бе лидер на AKP, той ръководеше и местните структури. След издигането на Ахмет Давутоглу за лидер на AKP, автоматично местните ръководства преминаха на подчинение на премиера, но миналата седмица му бяха иззети.
Близки до AKP анализатори в последните дни коментират, че Давутоглу няма необходимия авторитет и влияние в партията. Битува и мнение, че между Давутоглу и Ердоган съществува конфликт.
AKP стигна до точката, на която се разбра, че повече не може да продължава с Ахмет Давутоглу. AKP трябва да търси други изходи за себе си, заяви анализаторът Насухи Гюнгьор от проправителствения вестник „Стар“ в телевизионно предаване.
Други медии посочват, че Давутоглу обмислял да подаде оставка. Като причина за евентуално напускане на премиерския пост се посочва борбата за власт с държавния глава Ердоган, който иска да въведе президентска институция в Турция, вместо сегашната парламентарна система. При такъв вариант Давутоглу ще остане извън играта.
Напрежението в политическите кръгове на управляващата AKP се отрази на финансовите пазари. Доларът, който запазваше относително ниско ниво, скочи от 2,70 на 2,87 турски лири за долар.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.