„Тургеневи дни“ с награди и емоции в неограничени количества

По повод патронния празник на ОУ „Ив. С. Тургенев” в седмицата от 6 до 10 ноември се проведоха Тургеневи дни в училище.
Първокласниците се състезаваха по краснопис. Най-добрите в „Буквички – низ от мъниста” бяха Аниса Хасан и Преслава Николаева, 1 А клас и Дилек Али и Джан Реджеб от 2 Б .
Че „Писането е лесно” доказаха второкласниците. Участниците в състезанието писаха под самодиктовка, колкото се може по-красиво стихове, посветени на родината и на родния дом. Всеки клас имаше и своя победител: от 2 А – Ниляй Хюсеин и Айтунч Алиев, от 2 Б – Синем Шабан и Серай Рафи, от 2 В – Гюзюм Евгениева.
С най-красивите работни листи и тетрадки първолаците и второкласниците подредиха изложби в училище.
Третокласниците се надпреварваха в „Четенето лесно” . Те се състезаваха кой клас ще прочете най-дълъг текст за определено време, четейки във „верижка”. Журито реши да връчи и индивидуални награди на Владислав Начев и Антон Атанасов от 3 А и Пламен Иванов, Бедиха Ибрямова и Ниляй Адем от 3 Б.
Най-големите ученици в начален етап, четвъртокласниците, имаха творческа задача – да измислят „Приказка без край”. „Да съчиняваш е интересно” – така бе озаглавено тяхната оспорвана надпревара, превърнала се в истинско писателско приключение. Децата с интерес съчиняваха, добавяха герои, нови случки. Получи се приказка, която и големите слушаха с отворени уста. Борбата за приза „Най-добър приказник” беше оспорвана, затова журито отсъди две първи места- за 4 А и за 4 Б клас.
Обявеният Ден на актьорското майсторство се превърна в двудневно театрално приключение. Актьорските трупи, заявили участие в състезанието, се оказаха толкова много, че сцената на училището беше малка да ги побере в един ден. В два поредни дни в ОУ „Тургенев” се игра театър! Всеки клас се включи с драматизация на българска народна приказка. Вълнението и трепетите бяха още по-големи, тъй като актьорите трябваше сами да си изработят костюмите и декорите. Публиката се наслади на невероятното изпълнение на най-многобройната драматична трупата от 4 А клас. Театралите от 4 Б пък завладяха сцената със своите оригинални костюми, а в постановката на 3 А освен артисти на сцената имаше и овце и волове, рисувани разбира се. Седмокласниците предизвикаха смях със съвременната си пиеса „Чимиджимичамиджоми”, която освен аплодисменти от невероятното актьорско майсторство, предизвика и смях с декора –кашон, който трябваше да представлява варел, и тъй като не приличаше на такъв, на него с маркер беше написано „Варел”. Журито се затрудни да определи най-добрите актьори в ОУ „Ив. С. Тургенев” и реши всички да получат награди.
Учениците от петите и шестите класове под ръководството на г-жа В. Начева подредиха изложба с рисунки върху произведения на Ив.С.Тургенев. Денис Али от 5 А клас рисува по романа „Дворянско гнездо”, Йордан Събев от 6 Б клас по повестта „Първа любов”, Ахсен Мюмюн от 6 А по„Ася”, а Елина Христова от 6 Б клас спечели награда с рисунката си „В навечерието”.
Под наслов „Моето училище” бяха проведени конкурси за литературно творчество и изработване на проекти с мултимедийни средства. С първа награда за поезия бе удостоена Кристислава от 5 А клас , а за есе наградата бе присъдена на Надежда Цанова от 6 А. Имаше и специални награди за Елина, Дуйгу и Никол от 6 Б, които в есетата си направиха интересни предложения за развитие на училището- да има талисман на училището, да се въведат униформи от сини и розови анцузи и други. Отборни награди в състезанието за мултимедийни презентации получиха 6 А, 6 Б и 7 А клас.
Тургеневите дни завършиха с весело общоучилищно тържество, на което всички заедно изпълниха и химна на училището.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.