Тръмп ще изтегли САЩ от сключен преди 30 години договор с Русия за ликвидиране на ракети

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли страната от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, съобщава БТА. Той заяви, че Русия е нарушила споразумението, но не съобщи подробности. Тръмп добави, че САЩ ще се откажат от споразумението и ще разработят нови оръжия със среден и малък обсег, освен ако Русия и Китай не предложат сключването на нов договор.

САЩ се оплакват от разполагането от Москва на ракетната система 9М729, което, според Вашингтон, представлява нарушение на Договора за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег, подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 г. Русия от своя страна смята, че американската система за противоракетна отбрана нарушава договора.

Сключеният през 1987 г. договор сложи край на кризата, започнала през 80-те години на миналия век с разполагането на ракетите СС-20, насочени срещу западните столици. С него се забранява на Вашингтон и Москва да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.

Тръмп направи изявлението си след среща с избиратели в град Елко, щата Невада. Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън пристигна днес в Москва, започвайки Русия, Азербайджан, Армения и Грузия. Според британският в. „Гардиън“ самият Болтън е оказал натиск върху Тръмп за оттегляне от договора. Той блокира и всякакви преговори по договора за балистичните ракети СТАРТ, чийто срок изтича през 2021 г. и който Москва иска да удължи.

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол заяви, че напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от страна на САЩ е в интерес на Кремъл.

„Главният губещ са нашите европейски съюзници“, добави той в изявление в Туитър.

Руският сенатор Алексей Пушков пък заяви, че евентуално изтегляне на САЩ от договора би представлявало втори удар на Вашингтон по световната стратегическа стабилност. Първият удар беше напускането на договора за противоракетна отбрана, уточни той.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.