Тръгна подписка против обгазяването на Разград

Ние, гражданите на Разград, заявяваме, че ни писна да ни тровят! Да се съберем и да покажем, че в Разград има гражданско общество. Да кажем СТИГА отрови във въздуха на града ни! СТИГА терор!

Искаме да живеем в чист град, с чист въздух и вода. Настояваме за адекватни и незабавни действия от всички компетентни държавни и общински органи този терор да спре!“. Под този текст на митинг в градинката до Часовниковата кула за половин час тази вечер се подписаха над 280 разградчани, готови на още по-крайни мерки, ако не изчезнат зловонията над града.

На организирания в социалните мрежи протест в качеството на граждани бяха кметът д-р Валентин Василев, заместниците му и председателят на ОбС Надежда Радославова.

Градоначалникът каза пред множеството, че и той, и семейството са потърпевши като всички останали от случващото се, но призова специално недоволството да не се политизира. Припомни, че заради аналогичните миналогодишни обгазявания продължава прокурорската проверка, а за сегашните се очакват резултатите и анализите от проверките на компетентните по проблема държавни институции.

Хората на протеста бяха поканени на сесията на ОбС по темата в сряда от 13.30 часа на 11-я етаж в сградата на местната администрация.

Някои от протестиращите бяха категорични, че кметът трябва да работи за тези, които са го избрали, въпреки фирмите, които в името на печалбите загърбват здравето на хората. Някои даже настояха обичайните заподозрени като замърсители на въздуха на Разград просто да бъдат спрени.

Подписката и декларацията от днешния протест ще бъдат внесени на извънредната сесия на местния парламент в сряда, ще бъдат изпратени и на всички имащи отношение към проблема държавни органи.

На сесията ще бъде внесена и докладна от общинските съветници Божинел Христов от „Кауза Разград“, Милена Орешкова – независима, Калоян Монев – „Кауза Разград“, Митко Ханчев и Веселин Спасов – и двамата от „Реформаторски блок“, в която предложенията за решение на проблема с обгазяването са събрани в 10 точки. В шест от тях се настоява според правомощията си кметът да направи всичко възможно да спрат неприятните миризми. Останалите са към постоянните комисии за изработване на общински Програма и Наредба за опазване на околната среда на територията на община Разград.

Дебатите по проблема предстоят в сряда – по време на сесията на местния парламент.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.