Трифон Зарезан – празник от Бога избран и в Юпер много желан

За ТРИФОНА легендите говорят…
И кичат го с бодли или венец,
неверниците с вярващите спорят

Традиционно празникът беше организиран от читалището и кметството. Към обяд центърът на селото беше огласен от гласовете на лозари и народна музика от оркестър „Славяни” – Кубрат. Всички заедно се отправиха към дома на миналогодишния Цар на виното – Альоша Андонов. Той посрещна гостите с бъклица вино, погача, варена кокошка и отрупана маса с много мезета. Самодейците от читалището изпяха няколко специално написани песни за лозето и Царя. Отец Калоян прочете молитва за лозето, благослови лозарите и пожела голямо плодородие. Всеки се прекръсти, отряза по три пръчки от лозето, поля лозата с червено вино и отправи своята молитва за много берекет.
DSCN2284 (1288 x 966)Кметът на Юпер Петър Петров представи гостите на празника и ги покани да опитат хубавите юперски вина – народният представител Михаил Тодоров, кметът на община Кубрат Бюрхан Исмаилов, зам.-кметовете Нина Цонева, Красимир Великов и гл.експерт по културата Стоян Черников. Отправи и пожелание към присъстващите лозари и винари – за щастие, късмет и и берекет и занапред.
По-късно специална комисия се потопи в омайния свят на виното. Конкурсът за най-добро бяло вино спечели Стефан Станчев, втора – Мариана Маркова и трети Петко Ангелов.
При розетата пръв бе Иван Христов , а втора Миглена Маркова.
Майсторите на червените вена бяха най-много и затова и наградените бяха повече. Пръв журито определи Тодор Минчев, втори Петко Ангелов, /син/ и трети – Альоша Андонов.
Новият Цар на виното, реколта 2015, стана Тодор Минчев!
Последваха много поздрави, песни, танци и хора от оркестър „Славяни”.
Що е Трифон Зарезан – да е честит!
Що е вино – да е благословено!
Ако някой е пропуснал празника , нека не тъжи, да заповяда в Юпер догодна пак!
Даринка ПЕНЕВА, секретар на читалището в Юпер

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.