Трима приятели възкресяват традицията за хвърляне на кръста на Йордановден в Разград

След 23-годишно прекъсване, в Разград отново ще бъде изпълнен ритуалът за хвърляне на кръста във водата на Йордановден.
Да възкресят празника са се захванали Андрей Андреев, Христофор Илиев и Джипо Джипов. Тримата приятели и предприемачи отдавна имали идеята Богоявление да се отбелязва подобаващо и тук, но решението да го сторят сега се оформило окончателно, след като на Йордановден тази година Андрей извадил кръста от ледените води, но… в Лозница.
„Искаме да върнем и направим хвърлянето на кръста в празник на духа български, празник за здраве и вяра и в Разград, както ние и тримата се върнахме в България. Случаят е подходящ да дойдат и хора, които още са в странство, но точно сега са си тук – у дома“, ентусиазирано обяснява Андрей. Той няма да скача – вече го е правил за здраве и в памет на чичо си Йордан, усетил е тръпката да държи кръста в дланите си и иска и други да опитат да я изпитат.
Архиерейският наместник отец Георги ще хвърли кръста в ледените води на първия язовир на Пчелина, там където е плажът. За събитието вече е получено разрешение от Община Разград, на място ще има спасител и екип на „Спешна помощ“. Че обмислят хвърлянето на кръста да бъде наистина празник, приятелите допълват с още свършена работа. Началото е в 11.00 часа, очаква се да продължи поне до 13.00 часа. Ще има топли напитки, вино, гайда и тъпан, и юнашки български хора.
Мъжете ще скочат в язовира около 12.00 часа, отец Георги ще пристигне след тържествената Света литургия в храма „Св. Николай Чудотворец“. Най-бързият и сръчен във водата, ще получи икона на Св. Йоан Кръстител.
Андрей, Христофор и Джипо канят всички, които искат да са част от големия християнски празник Богоявление, да бъдат на 6 януари край язовира. По възможност – в българска национална носия и с трибагреник в ръце.
Желаещите да скочат във водата за кръста, трябва да се запишат предварително на тел: 0894 374 528.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.