Тонове козунаци и яйца отиват на боклука след обилното Великденско пазаруване.
Купуваме повече, отколкото ядем и хвърляме годна храна. Не само по празници, и не само ние, българите, а цялата планета разхищава. Близо една трета от произведената в света храна въобще не достига до трапезата, просто защото е повече от необходимото.
Всеки българин разхищава на година близо 100 килограма напълно годни за консумация хранителни продукти.
За да стигне, трябва да остане. Това е добре изпитан подход както при домакинствата, така и в хранителните магазини.
От търговска верига признаха, че до 10% от празничните стоки остават непродадени след Великден и Коледа.
Така седмица след Великден, на ход са големите следпразнични намаления, които могат да достигнат до 50%.
„Не можем да си позволим да нямаме стока до последния момент, така че по-добре е да остане, отколкото да липсва нещо“, обяснява Никола Тосков, управител на магазин от голяма търговска верига.
Така седмица след Великден, на ход са големите следпразнични намаления, които могат да достигнат до 50%.
„Преоценяват се, за да можем да ги реализираме по-бързо, а след изтичане на срока на годност се изхвърлят“, обясни Никола Тосков пред Нова телевизия.
Най-добрият вариант е обаче преди това да попаднат в Хранителната банка.
1 500 000 българи живеят под прага на бедността, а Хранителната банка се опитва да достигне до все повече от тях.
„За една календарна година спасяваме минимум 260 тона храна. Разбира се, това не е достатъчно на фона на онези 640 000 тона, които се разхищават на година у нас, но е едно добро начало“, заявява Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка.
С дарените продукти всяка година хранителната банка успява да нахрани 22 000 българи в нужда.
От хранителната банка настояват дарителите да бъдат облекчени откъм ДДС, за да стига повече храна от витрините до хората в нужда, а не да попада на боклука. /КРОСС/
Архив за 2015-2018 година