Томислав Дончев: Бъчварова е шанс за сектор „Сигурност”

В демократичната история на България не е имало кабинет, в който да не е имало смяна на министри. Това не е обезателно лошо. В старанието на журналистите да открият някаква „болест“ на правителството Откривам лека хипохондрия. Това се отнася и до коментарите за смяната на министър Вучков. Той беше добър специалист, но липсата на предишна обвързаност на Румяна Бъчварова с този сектор е нов шанс за целия сектор „Сигурност“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за БНТ.
„Това е и нов поглед за истински граждански контрол. Шефът на МВР не е най-добрият полицай, както и шефът на икономиката не е най-добрият макроикономист“, допълни Дончев.
„Искането на оставки е част от динамиката на политическия живот. И на мен може да ми я поискат“, посочи Дончев. Според него няма как една реформа да бъде прокарана само с гласовете на Реформаторския блок например. Това се случва с общата воля на кабинета. „Преди това съм казвал, че сложният политически формат на това правителство носи недостатъци, но пък като конкретно предимство реално гражданинът е въвлечен в процеса на вземане на дадено решение. В политиката няма ситуация, в която всички са еднозначни. Винаги се прави компромис – едни ще са удовлетворени, други не особено“, каза вицепремиерът.
Попитан, дали е изненадан от лидера на АБВ Георги Първанов, който заяви, че трябва да бъдат поискани оставките на военния министър Николай Ненков и на външния министър Даниел Митов, Дончев заяви, това е право на Първанов, като лидер в оставка, но дали това ще доведе до оставката на единия или другия министър, е съвсем отделен въпрос. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.