Тодоров ден е! Ден за кушии!

Днес е Тодоровден или познат още като Конски Великден, както и Тудорица. В православния календар има шестима канонизирани от църквата светии, носещи името Тодор, което означава „Божи дар“. Празникът се чества първата събота на Великденските пости. Според преданията на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.

Празникът се отбелязва и с почитане на коня. У нас се правят и лудите кушии (надбягване с коне). Мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените правят и раздават обредни хлябове като дават от тях и на конете. Конят победител в кушията пък се награждава с юзда, а неговият стопанин с риза или кърпа.

Според една от църковните легенди на Тодоровден се раздава варена царевица и се свързва с почитането на паметта на св. Тодор Тирон. Неговото житие разказва, че около 50 години след смъртта на Тодор византийският император Юлиан Отстъпник, който мразел християните, решил да им се подиграе. Знаейки, че през първата седмица на Четиридесетница те пазят строг пост, той заповядал да се поръсят с кръв от идолски жертви всички неща за ядене, продавани на цариградския пазар. Тогава св. Тодор се явил на архиепископа и го предупредил за това деяния, като поръчал на тези, които нямат храна у дома си, да си правят коливо, т.е. да варят пшеница с мед. В продължение на цяла седмица християните се хранели с коливо. За благодарност към св. Теодор Тирон църквата запазила досега обичая – в първата събота от Великия пост чрез коливо да го почита

На Тодоровден празнуват хората с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна.

Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.