Танцова школа „Хорце” от Разград и два танцови състава от община Лозница се завърнаха с награда за най-красив и атрактивен костюм от фестивал в Турция

Игралците от Танцова школа  „Хорце” към Центъра за работа с деца в Разград, Танцова група „ТЕН” към читалище  „Христо Ботев” – с. Веселина и Танцова група „Сладко настроение” към читалище „Димо Арсов“, с. Ловско участваха в Първия международния културен фестивал на изкуствата в Бурса, Турция.

В програмата на шестте фестивални дни участваха танцови колективи и ансамбли от Сърбия, Македония, Гагаузия, Грузия, България и Турция. Концертите на съставите се проведоха в общините Нюлюфер и Мудания и бяха придружени от организирани дефилета и официални срещи с кметовете на общините.

Най- интересното за всички участници във фестивала беше разучаването на местен танц „Атабар” под ръководството на хореографа Ойкюм Лимали, който се игра масово всяка вечер след концертите.

В последната Гала вечер на фестивала съставите бяха оценени и класирани по различни категории от компетентно жури, съставено от местни и чуждестранни специалисти в областта на танците и музиката.

Групите от Разградско получиха много награди, сертификати и  медали. Най-голямата награда за тях беше дипломата за най-красив и атрактивен костюм.

Фестивалът бе показан на живо в 22 страни от света.

На сбогуване България получи официална покана за  участие в Втория фестивал догодина пак в началото на септември от Суат Инже – директор на форума.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.