Такса смет няма да нарасне през 2016 година, разходите са по-малко от приходите

Размерът на такса смет за следващата 2016 г. в община Разград няма да бъде увеличен, стана ясно днес на последната за тази година сесия на общинските съветници. Общата приходна част от такса битови отпадъци се очаква да бъде в размер около 3 700 000 лв., от които 3 500 000 лв. приходи от такса битови отпадъци при запазване на досега приетите такси и около 165 000 лв. преходен остатък от 2015 г. Разчетите на разходите за осигуряване на дейностите, посочени в план сметките за 2016 г., са направени с възможно най-рационално и икономично разходване на финансови средства, които като размер са близки на приетите за 2015 г., обясни кметът д-р Валентин Василев. Нормативно увеличеният размер за 2016 г. на плащанията за отчисления по чл.60 и чл.64 от Закона за управление на отпадъците за всеки тон депониран отпадък се компенсира с липсата на неразплатени разходи от предходни години, които са били планирани в план сметката за 2015 г. „Общият размер на разходите за следващата година е 3 665 009 лв., което дава основание да считаме, че приходите за 2016 г. ще балансират разходната част, без да се налага промяна в размерите на досега приетите такси за битови отпадъци.”, допълни градоначалникът.IMG_7757
Според общинския съветник Иво Димитров по негови изчисления за 2016 г. са необходими 3 548 669 лв., а не 3 665 009 лв., затова той предложи намаление на промилите по населени места. Зам.-кметът Галина Георгиева го апострофира, че определянето на промилите е предмет на отделно решение и с план-сметката то не може да бъде направено. В крайна сметка за предложението на Иво Димитров гласуваха двама съветници, 5 бяха против 11 -въздържали се. Прието бе направеното от Божинел Христов предложение зоната за отдих Пчелина и велоалеята да влязат в параграфа за екстензивно поддържане.
Общинският съвет одобри план-сметките на разходите по третиране на битовите отпадъци и поддържане чистотата на територията на населените места в Община Разград за 2016 г..Докладната записка бе приета с 28 гласа „за”, 1 „против” и 1 „въздържал се”.
Запазва се текстът на Наредба №14 физическите и юридическите лица, желаещи да се облагат според количеството битови отпадъци за 2015 г. /кофа, контейнер/, да подават декларация по чл.16”а”, ал.2. Изменен бе само срокът на подаване на декларациите до 15 февруари на съответната година.
Въпреки надписа на блузата си „Star Wars“ и заканата, че ще води „войни”, общинският съветник Иво Димитров не успя да убеди колегите си да приемат неговите предложения за изменение и допълнение на Наредба 14. Промените касаеха чл.16 „б”, ал.2, като се въвеждаше друг критерий за количественото отчитане на такса смет – на база броя на работещите в съответната фирма.
С 18 гласа „за”, 8 „против” и 5 „въздържали се” бе приета докладната записка за извършени корекции в бюджета на общината през третото тримесечие. По нея бяха изказани критични бележки от общински съветници от Реформаторския блок, „Кауза Разград” и ДПС относно начина на разходване на средствата. Поставен бе въпросът по какъв механизъм е направено дарение от 42 000 лв. от фирма „Райков груп”, правена ли е проверка за произхода на парите на дружеството и бяха изразени съмнения, че зад това дарение се крие нещо друго, което поставя в неравностойно положение останалите фирми. Кметът на общината д-р Валентин Василев заяви, че действително има неясноти в разходването на средствата и този подход занапред ще бъде променен.
На сесията бе избрана Радиана Димитрова за представител на Общински съвет Разград в състава на Областния съвет за развитие на област с административен център Разград. За делегат в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България бе излъчена Надежда Радославова – председател на ОбС. При невъзможност да присъства, ще я замества Божинел Христов от „Кауза Разград”, реши ОбС.
Определени бяха и общинските съветници – членове на комисията по чл.2 ал.3 от Наредба № 21 на Общински съвет Разград за управление и разпореждане с имотите общинска собственост на територията на Бизнес зона „Перистър”. Това са Стефан Стефанов, Хасан Хасанов и Калоян Монев.
Местният парламент даде и съгласието си за откриване от 01.01.2016 г. като делегирана от държавата дейност нова социална услуга в общността „Дневен център за деца с увреждания“с капацитет 40 места, и Звено „Майка и бебе“ в гр. Разград, с капацитет 8 места в Разград, жк „Орел“ № 30.
Преди сесията съветниците получиха призовки по делото за оспорване на избора на общинския съвет, образувано по жалба на Юлия Матева и Басри Таушанов от Реформаторския блок. За 9 февруари 2016 г. е насрочено съдебното заседание във Върховния административен съд. В Разградския административен съд делото завърши с отхвърляне на жалбата, в която се твърдеше, че има нарушения при отчитането на преференциалния вот.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.