С протест и контрапротест посрещнаха смяната на директорския борд в разградската болница

Протест и контрапротест съпроводи общото събрание на акционерите на разградската болница Св. Иван Рилски“, което днес смени директорския борд на лечебното заведение.

Кадровата сага с уволнението на досегашния изпълнителен директор д-р Марин Керчев и колегите му от борда започна преди две седмици. Тогава протест на медиците и 40 подадени оставки от страна на лекари и медицински сестри, обявили се в подкрепа на болничното ръководство, осуети насроченото акционерно събрание. Пратеникът на здравното министeрство, който представлява държавния дял от 88%, не се регистрира за участие и събранието бе отложено за резервната дата.Днес пратеникът на министeрството отново бе посрещнат с протести. Този път пред болницата бяха излезли и противници, и привърженици на готвената смяна. Лекарите и сестрите, които подкрепят досегашното болнично ръководство, напомниха отново, че в последните две години клиниката е излязла от финансовия колапс и е започнала да печели. Инвестирано е в нова апаратура и икономическите показатели вървят нагоре. „Политиката влезе в болницата. У нас не се гледа с добро око на държавните предприятия, които печелят. Практиката е да се насърчава източването”, обобщи от името на протестиращите завеждащият АГ отделението доктор Боян Атанасов. Той обяви, че заедно с други свои колеги медици, ще напуснат работа веднага след кадровите промени.От лагера на контрапротестиращите обявиха, че подкрепят смените. „ Държавата е собственик на болницата и министeрството на здравеопазването решава кой да я ръководи. За нас е без значение кой е начело, трябва да се подкрепи държавата, защото тя е в правото си да прави смени”, обясни шефът на ОАРИЛ доктор Георги Кулишев, който заедно с лидерите на „Атака” и НФСБ в Разград Георги Димитров и Димитър Димитров застанаха начело на контрапротеста. До тях се нареди и общинският лидер на ДПС в Разград доктор Левент Апти.

Д-р Марин Керчев
Д-р Марин Керчев

Докато двете непримирими групи протестираха пред входа на клиниката, вътре течеше акционерното събрание. На него освен пратеника на МЗ присъстваше единствено председателят на групата на ГЕРБ в общинския съвет в Разград Радиана Димитрова и нароченият за смяна борд на директорите. Представителите на шестте общини в региона, които се ръководят от ДПС и заедно държат около 10% от акциите, не дойдоха на събранието. Макар заседанието на акционерите да беше закрито, резултатите от гласуването явно се предаваха онлайн с SMS-и до контрапротеста, който избухна в поредица ръкопляскания. След края на събранието стана ясно, че по волята на представителя на МЗ, който отказа какъвто и да е коментар и дори настояваше да не бъде сниман, директорският борд на МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Разград е сменен.

Д-р Иван Петров
Д-р Иван Петров

На мястото на изпълнителния директор д-р Марин Керчев и колегата му доктор Искрен Калчев са избрани двама бивши управленци на болницата: д-р Иван Петров и д-р Гечо Жеков. Двамата са управлявали клиниката от 2009-та до 2015 г.. Първият бе назначен по време на кабинета „Борисов 1“, а вторият бе избраник на кабинета Орешарски. За трети член на борда бе определен Теодор Гавралов – юрист в здравното министерство. Кой ще поеме поста изпълнителен директор още не е ясно. Това предстои да се реши, когато смяната на управителното тяло бъде вписана в съдебните регистри, обясни новоизбраният член на борда д-р Петров. Колегата му д-р Жеков не бе открит за коментар.

„Ще напусна болницата удовлетворен от свършеното от мен и екипа ми, веднага след като новото ръководство поеме управлението. Лошото е, че много колеги планират също да напуснат клиниката. Те са добри лекари и могат да си намерят работа навсякъде. За жалост от това губи болницата на Разград и хората, които търсят медицинска помощ в клиниката”, обясни след събранието д-р Марин Керчев.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.