Съседна община ще дари на Кубрат боклукчийски камион за излизане от бедственото положение

Ще бъде създадено Общинско предприятие „Чистота“, което ще се занимава със сметосъбирането и транспортирането на боклука от Кубратска община до депо за отпадъци или преработваща инсталация, реши на днешната си сесия местният парламент в лудогорския град. Предложението на общинската управа бе одобрено единодушно от общинските съветници. Веднага след това съветникът от „Бъдеще за Кубрат“ д-р Хюсеин Карасюлейман изненада колегите си с новината, че географски близка община е предложила да дари на Кубрат сметосъбиращ камион. Машината е фактурирана на стойност 80 000 лева и при интерес от страна на местната управа, Х. Карасюлейман ще предостави информация за връзка с дарителите. Кметът Алкин Неби прие предложението.

Във връзка с ангажимента на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен към проблема със сметосъбирането в община Кубрат и обявеното по този повод бедствено положение в общината, в работата на заседанието на ОбС участва и зам.-областният управител Евгени Драганов. Той приветства решението и пожела на съветниците това да реши трайно проблема с отпадъците. Е. Драганов припомни факта, че областният управител реагира веднага след като бе уведомен за ситуацията с осигуряване на техника за извозване на отпадъците. Вече са уведомени Комисията по бедствия и аварии към Министерски съвет, МОСВ и МРРБ.

Зам.-областният управител коментира и още едно тяхно решение от днес, по повод друга кризисна ситуация в общината: задълженията на ВиК „Меден кладенец“ ЕООД към „Енерго Про“ в размер на 2 973 933 лв. Община Кубрат ще иска пряко субсидиране от държавата на задължението. „Ще бъде много трудно да се осигури подобна държавна помощ в пълен размер, но трябва да се опитва, ако има бюджетен излишък, държавата може да помогне“, заяви Евгени Драганов, допълват информацията от пресцентъра на областната администрация.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.