Съветниците от „Нова република“: Настояваме Граждански съвет да проследи избора на изпълнител и реализацията на проекта за благоустрояването на жк „Орел“

Общинските съветници от „Нова република“ разпространиха до медиите своето становище по изразената позиция на кмета на Разград д-р Валентин Василев за прецизността на публикуваната от общинската администрация обществена поръчка за избор на изпълнител на проекта за облагородяването на жк „Орел“.

Ето текста на документа:

„Потвърждаваме позицията си!
Ние, общинските съветници от „Нова република“ в Разград, не приемаме опита на кмета Валентин Василев да оправдае подхода на общинската администрация за избор на изпълнител на обществената поръчка за благоустройството на жк „Орел”като честен и безпристрастен.
Настояваме да се постави под граждански контрол и мониторинг провеждането на избора на изпълнител и реализацията на проекта чрез избор на Граждански съвет. Предлагаме в този съвет да влязат петима общински съветници, избрани на паритетен принцип по един от всяка политическа група в общинския съвет и шестима активни граждани, жители на квартал „Орел” и журналисти. Съставът, отговорностите и функциите на Гражданския съвет да бъдат определени с решение на Общинския съвет.
Стоим твърдо зад изразеното вече от нас мнение, че избраната методика за оценка на търговите предложения, за определяне на изпълнител на обществената поръчка създава предпоставки за корупция. Решението да се даде превес на тежестта на субективните критерии над обективните на разбираем език означава, че фирмата изпълнител ще бъде избрана в кметския кабинет под партийна диктовка, но кметът няма да носи отговорност за този избор, а последствията ще останат за нас, гражданите. Това е най-прекият път към корупцията и неефективното изразходване на нашите пари. Подобни схеми вече сме виждали при санирането и водния цикъл. Обществените поръчки в Разград се печелят от фирми от другия край на България. Това е по-скъпо и по-неефективно за изпълнение на строително монтажните работи, но е предпочитан подход за нашия кмет и администрацията му, защото явно носи благинки.
Демонстрираното до този момент управление на общината е най-безличното и некомпетентно в цялата история на местното самоуправление в Разград. Никави ПР- акции, пресконференции и становища не могат да скрият този факт. Още по-лошото е , че нещата ще се влошават заради елементарната липса на политическа култура у кмета и екипа му, която им пречи да чуят и да вземат полезното от препоръките дори на най- категоричните им опоненти. Нека само припомним вироглавието, с което бяха отхвърлени нашите предложения по време на дебат за концесията на стадиона, които вече със закъснение бяха проумени от общинската администрация и с няколко месечно забавяне бяха приети от общинския съвет, а това доведе до забавяне с една година на ремонтните дейности на стадиона.
Нашето предложение е направено само и единствено в защита на разградската общност. И дори идеята ни за Граждански съвет да не бъде възприета, ние, общинските съветници от „Нова република“, сме категорично решени да защитаваме обществения интерес. Ще упражним правото си на граждански контрол върху всички етапи на процедурата и изпълнението на обществената поръчка и ще информираме хората в Разград за това как се харчат милионите, определени за благоустройството на най-големия жилищен кваратал в Разград.“

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.