Събор „Лудогорие” ще има. По-малък и без Капанска сватба

Събор „Лудогорие” на Пчелина ще има, обявиха на съвместна пресконференция кметът на Разград д-р Валентин Василев и Валентин Димов – председател на сдружение „Лудогорие”, което организира фолклорния празник.
Градоначалникът е разписал заповед, с която се отдават безвъзмездно на сдружението за ползване на 1, 2 и 3-ти юли сцена, знамена, шатри, дърва за огньовете, ток за сцената, търговците и занаятчиите, базата на Пчелина за официалните гости на събора и Средношколското общежитие за останалите участници. Общината ще подсигури и охраната на обществения ред по поляните, които ще бъдат окосени и обезпаразитени.
Юбилейното пето издание на Националния фолклорен събор „Лудогорие” този път ще бъде по-малко, заради малкото оставащо време до тогава и ангажимента ни да платим на общината всички дължими такси, каза Вальо Димов. Съборът ще е без обещаната Капанска сватба, ще бъде само на една сцена и на площ наполовина от досегашната – само на декар и половина. Според Димов таксите за ползването на търговска площ са близо 4000 лева на ден.
Заради едната сцена, съставите от страната ще са само около 70. За доброто настроение на всички в трите съборни вечери ще се погрижат оркестър „Пловдив”, Росица Пейчева, Ваня Вълкова, Здравко Маджаров, формация „Багри” и победителите от телевизионния формат „България търси таланти” – духовата музика „Vivo Монтана”.
А шуменският клуб за възстановки „Крум Страшний” ще пресъздаде една от легендите за капанците – как са направили капан за залавянето на император Никифор.
В програмата остават конкурсите „Най-гиздава мома” и за детски рисунки.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.