Скандал във ВСС, Цацаров шумно напусна заседанието

Соня Найденова от съдийската колегия вбеси днес главния прокурор Сотир Цацаров със свои заблежки към предложението му да се създаде извънредна работна група към ВСС, която спешно да командирова прокурори и съдии по граничните съдилища.
Обвинител № 1 дръпна петминутна реч, в която обвини на няколко пъти съдийката, че живее в свой свят, каза, че го нападат лично, прати я в районен съд да изгледа 30 заседания, определи, че всичко това е твърде низко, че Найденова има „лични и семейни причини“ за решенията си… След което си оттегли точката, взе си сакото и си тръгна от заседанието на ВСС, тръшкайки звучно вратата.
Всъщност Найденова заяви, че не е против попълването с нови бройки, но по новия Закон за съдебната власт ВСС е разделен на две колегии и пленум и е ясно как всяка колегия да иска допълнителни щатове или командировки. Тя дори обяви, че тяхната (на съдийската колегия) комисия за Съдебна карта и натовареност е събрала базисни данни за натовареността и до другата седмица ще излязат с предложение от какви размествания има нужда.
Тя напомни, че по закон, след като всяка колегия направи свой анализ, Пленумът е този, който пък ще реши бюджетната страна на въпроса. Найденова допълни, че доколкото знае, в Унгария е имало такъв проблем, но е решен и даде пример, че при нас ще идват полски сили на реда, които да облекчат работата.
Смятам, че нарочна работна група не е необходима. Въпросът с кадровото укрепване на съдилищата по пограничните райони е от компетеността на колегиите, каза тя.
Фнално, тя посочи статистика, че за 2015 г. делата срещу незаконно пресичащи границата са с 20 % по-малко от 2013 г. и че скоро ще са готови данните за първото шестмесечие на т.г.
За да е още по-сложно, тя отбеляза, че писмото на Цацаров така и не е официално депозирано в съдийската колегия, а го видели от медиите.
За момент се включи председателят на ВАС Георги Колев, който каза, че е добре съдийската колегия да докладва другата седмица и въз основа на нейния анализ да се реши. Найденова дори вметна, че трябва да се видят и съдилища по сръбската граница, където също има „мигрантски“ дела. След това обаче думата взе Сотир Цацаров.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.