Си Ен Ен: Саудитска Арабия се готви да признае, че изчезналият журналист е убит при разпит

Саудитска Арабия подготвя доклад с признание, че саудитският журналист Джамал Хашокжи е убит при разпит, който се е развил по непредвиден начин. Това съобщи телевизия Си Ен Ен, като се позова на двама неназовани източници.

Хашокжи изчезна, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул преди почти 2 седмици. Турски правителствени източници обвиниха Рияд, но властите в кралството отричат. Си Ен Ен твърди, че кралството изготвя доклад, в който да направи признанието и да обяви, че извършителите ще понесат отговорност.

Днес турски представители съобщиха за катарската телевизия „Ал Джазира“, че критичният към саудитските власти Хашокжи е бил убит в консулството, на базата на доказателства, с които те разполагат. Според информация на „Вашингтон пост“ и Би Би Си те също така разполагат със записи, които доказват, че Хашокжи е бил убит.

Турски медии добавиха подробности към тази версия в последните дни, като съобщиха, че записът е направен благодарение на настройките за синхронизация на часовника на журналиста, но и тази информация не е била потвърдена. Информацията на американската телевизия последва съобщението, че турски представители претърсват саудитското консулство в Истанбул заради случая.

Единият от източниците на Си Ен Ен е предупредил, че саудитският доклад, видян от него, е в процес на подготовка и в него могат да настъпят промени. Другият източник казал, че операцията била извършена без разрешение и че на замесените в нея ще бъде потърсена отговорност.

Това отговаря на версията, споменавана в последните 24 часа от Турция и американския президент Доналд Тръмп. Те допускат, че убийците може да не са разполагали с разрешението на Рияд и според анализатори това дава възможност на саудитските управляващи да се разграничат от случая.

Тръмп, цитиран от „Ройтерс“, междувременно обяви, че е видял информацията за убийството на Хашокжи при неразрешен разпит, но добави, че „никой не знае“ дали информацията е официална.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.