Семерджиев: Здравната система е с 411 млн. лева дългове за 2016 година

„Нарушено е функционирането на здравната система, съществува правен и нормативен хаос в здравеопазването. Няма реформи в сектора, а само неудачни решения“. Това каза в сутрешния блок на БТВ служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев. „Пръстовият отпечатък е незаконен. По отношение на плащанията министър Москов твърдеше, че чрез него се спестяват по 1 млн. лв. месечно. Това също е невярно, защото за ноември парите за болниците са с над 100 000 лева повече. Разходите са се прехвърляли към тази година, за да може да се отчете миналата като балансирана“, каза здравният министър.
„Отмяната на пръстовия идентификатор е факт от тричленен състав на ВАС. Предстои да се върнем към електронната здравна карта. Тази система може да спести много повече средства, отколкото пръстовия отпечатък“, категоричен беше Семерджиев.
„Надявам се да се справим и с проблема с ваксините. Предварителните разговори показват, че ще постигнем споразумение. Връщането на работа на директорите на някои болници е възстановяване на справедливостта. По времето на Москов няма спестяване на средства, а увеличаване на дълговете. За 2016 година тези дългове са 411 млн. лева“, каза още министърът.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.