Седем жертви и десетки ранени след взрива в Хитрино

Тази сутрин в 7 ч. започна операцята по обезопасяването на вагоните цистерни, които вчера дерайлираха на гара Хитрино край Шумен. Цяла нощ те са били обливани с вода.
В момента в Хитрино заседава Крисизният щаб, детайли от решенията ще бъда оповестени по-късно. 

Около 17 часа снощи всички жители на Хитрино, заедно с полицаи и пожарникари бяха евакуирани, заради предстоящото претоварване на опасните вещества от дерейлиралите вагони. На мястото останаха малцина, които да изчакат експерти, съоръжения и мобилни цистерни на „Нефтохим“, които да преточат вагоните. Бе задействан Националният план за защита при бедствия. По-рано здравите вагони от композицията бяха изтеглени извън населените места, заради опасност от течове.
При евакуацията хората от Хитрино, които нямат близки ще бъдат настанявани в съседни села. Зам.-кметът на Шумен д-р Светлана Маркова съобщи, че два автобуса с хора тръгват от Хитрино. „Единият автобус е насочен към кризисния център, а другия към хижа „Пазачница“ в Шумен, която е общинска“, обясни тя.
От Министерски съвет съобщиха, че се подготвя решение за обявяване на 12 декември, понеделник, за ден за национален траур.

Около 5:30 часа вчера сутрин влак с цистерни избухна на гара Хитрино. По първоначални данни инцидентът е причинил дерейлирането на част от композиция с 26 вагона. Само три от вагоните са били празни, а останалите са били натоварени с пропан-бутан и пропилен.
Още рано сутринта стана ясно, че мощният взрив е взел 4 жертви, по-късно от раните си почина и 18 годишно момче. Малко преди 18 часа, директорът на ПБЗН ибяви, че загиналите са вече седем. 29 души са ранени. Общо 16 са хоспитализирани шуменската болница, а останалите 13 пострадали са обработени амбулаторно и са освободени. От настанените за лечение шестима са откарани във Варна – 4 са във Военномедицинска академия – Варна с различна степен на изгаряния и баротравми, 2 са в УМБАЛ-Света Марина със съчетани травми – черепно-мозъчна травма и гръдна травма. На лечение в шуменската болница са останали общо девет души, включително тримата в критично състояние. Един от пострадалите е починал веднага след постъпването в МБАЛ. За нуждите на пострадалите бяха осигурени общо 140 единици кръв и плазма от София и Варна.

Медици и специалисти коментираха, че се очаква броят на жертвите да се увеличи, заради тежките наранявания на някои от пострадалите

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.