СДС 29 години след създаването: Изведохме България от тоталитарна към демократична система

Съюзът на демократичните сили постигна много – изведе България за кратко време от тоталитарна към демократична система, от централно планирано към пазарно стопанство, от откритите листове до границата към пътуване без визи, от цензура и репресии към свобода на словото!“ Това припомня в отворено поздравително писмо председателят на СДС Румен Христов по случай 29 години от създаването на съюза.

На 7 декември 1989 г. група граждански организации, сред които Клуб за гласност и преустройство, Екогласност, Независимо дружество за правата на човека заедно с възстановени стари партии учредяват СДС с първи председател Желю Желев. Съюзът си постави за цел разграждане на тоталитарната система и установяване на демократичен конституционен ред и с тази програма сяда на организираната кръгла маса с правителството на Андрей Луканов.

Лидер на СДС по-късно е Филип Димитров, който е и премиер от края на 1991 до ноември 1992. След загубата на изборите през 1994 Филип Димитров подава оставка и лидерският пост се заема от Иван Костов. С различна динамика в развитието СДС се удържа единен до загубата на изборите през 2001 г. от новосъздаденото движение НДСВ – на завърналия се Симеон Сакскобургготски.

Така през 2004 г. Иван Ксотов се отделя заедно с група членове на СДС и основава ДСБ /Демократи за силна България/. Оттогава развитието на съюза търпи спадове и се разтърсва от междуособици.

В днешното поздравително писмо председателят Румен Христов повдига духа на седесарите със синята мечта, която стимулираше симпатизантите и те пълнеха площадите.

„Ние имаме бъдеще, защото имаме идеи и опит. Затова, днес СДС поставя като своя нова и най-важна цел, българите да бъдат европейски граждани с европейски доходи. И ще продължаваме да търсим съмишленици, с които да работим заедно за осъществяването й“, се казва в поздравителното писмо.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.