Световният ден на плетенето на открито в Разград и Гецово

За втора поредна година майсторът на художествени плетива – занаятчийката Цвети Терзиева, събра в Световния ден на плетенето на открито любителите на плетката да споделят заедно хобито си и да разменят идеи и модели за плетива. На площада пред Общинския културен център бяха десетина майсторки на куките. В групата имаше и момче, което демонстрира завидна сръчност.
Малките се учиха да плетат на една кука, а големите се запознаха с техниката ниткография – начин да се рисува с конци. Групата предизвикваше интерес и у случайните минувачи – някои даже се отбиваха да видят отблизо импровизираната изложба
gecovoИ в центъра на село Гецово умения за плетене мериха малки и големи в Световния ден на плетенето. Тази дейност за някои е хоби, за други професия. Но доброто настроение и ентусиазъм не липсваха, защото организаторите – читалище „Просвета – 1889” и Николинка Ангелова, ръководител на групата „Седянка се кладе”, се погрижиха всеки да получи начални насоки за плетене или да усъвършенства вече развитите умения. Кълбо, обръч за плетене или една кука – кой каквото си беше донесъл, но бяха предоставени и допълнителни материали за разширяване на плетачните техники, по избор на участниците. А идеите и моделите бяха най-разнообразни – торбичка за билки, гривничка, шал… И учкур, разбира се, който е елемент в традиционния капански костюм. Най-възрастната участничка, баба Дена, с удоволствие разказваше и споделяше как са се изпълнявали плетачните техники в минали времена.
Ентусиастите не се поколебаха да дойдат в горещото време, затова пък останаха доволни от преживяното и си тръгнаха още по-уверени, защото обогатиха собствените си умения.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.