Световната банка и Еврокомисията отпускат 200 милиона евро за Западните Балкани

София е домакин на среща на високо равнище за европейската интеграция на Западните Балкани и общите инфраструктурни проекти в региона. Форумът беше открит от главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. За срещата у нас пристигнаха лидери от Западните Балкани. В срещата участваха Премиерът Бойко Борисов като домакин, косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуянович и премиерите на Сърбия, Албания и Македония си стиснаха ръцете, че европейското бъдеще на Западните Балкани минава преди всичко през обща инфраструктурна свързаност. И то свързаност не само с магистрали, пристанища и жп гари, но и с високотехнологична свързаност и с избирането на обслужване на едно гише между всички балкански държави.
Българският премиер поиска от Световната банка и Европейската комисия финансова помощ за тези проекти, а главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева подчерта, че банката е готова да финансира между 150 и 200 млн. евро в тези проекти, предава БНТ.
Всички евролидери похвалиха българския министър-председател за неговата отдаденост на идеята за европейската перспектива на Западните Балкани.

Премиерът Бойко Борисов представи приоритетните проекти за свързаността на държавите от Западните Балкани по време на разговор с главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, съобщиха от пресслужбата на правителството. Срещата се е състояла в МС. Министър-председателят е заявил, че за изграждането на важните транспортни, енергийни и дигитални проекти в региона е необходима финансова помощ.

Борисов е допълнил, че реализацията на всички начертани проекти за свързаност ще стимулират още повече бизнеса и туризма в страните от региона. По време на разговора Кристалина Георгиева е заявила, че инициативата на българския министър-председател за свързаността на държавите от Западните Балкани се цени високо от всички лидери.

„Всички политици от региона са единодушни за ползите от Вашата инициатива и обещават да осигурят всичко необходимо на територията на държавите си“, е казала Георгиева.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.