Световен ден за борба с рака

4 февруари е обявен за Световен ден за борба с рака. Тази година той е под мотото „Ние можем. Аз мога“. Денят се отбелязва с това значение от 2000 година, за да припомня поне веднъж годишно на хората по света да не пропускат профилактичните си прегледи, защото най-добрите шансове за пълно излекуване от рак са когато е установен в ранен стадий.Около 8.2 млн. души по света умират от злокачествено образувание всяка година. Половината от тях са хора в активна възраст между 30 и 69 години, напомнят организаторите на кампанията. Броят на заболелите ще продължава да расте и през 2025 г. ще достигне около 11.5 млн. смъртни случаи и 19.3 новопоставени диагнози, сочи прогнозата им.
Тютюнопушенето остава най-големият рисков фактор за възникването на злокачествени клетки в тялото, затова организацията призовават за повече контрол и нетолерантност към вредния навик. Обществата могат да окажат натиск за това на правителствата си, а също и за разширяването на достъпа до медицински услуги, профилактични прегледи и лечение, както и за организирането на информационни и превантивни кампании, подсказва тя.
Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. насам с цел да припомня поне веднъж в годината на хората по света да бъдат внимателни и да не пропускат профилактичните си прегледи, защото най-добрите шансове за пълно излекуване от рак са когато е хванат в ранен стадий. Датата е избрана с подписването на Парижката харта след световната конференция за борба с рака на 4 февруари 2000 г. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.