Само 156 от 6000 действащи фирми в областта са участвали в анкетата за нуждата им от работна сила

Едва 156 от 6000 действащи фирми в областта /или 2.6%/ са участвали в онлайн анкетата за нуждата им от работна сила.Това стана ясно днес при отчитане на резултатите от проучването, проведено от Комисията по заетостта сред работодателите в цялата страна.

Тъкмо по тази причина не може да се определи реално и обективно какви са актуалните нужди на пазара на труда в Разградско, се посочва в анализа, направен пред Областния съвет за развитие.
Основна част от работодателите (93,59%), включили се в проучването, са от частния сектор, като преобладават тези от сферата на търговията (24,4%), услуги за населението (23,1%) и индустриални/производствени дейности (16,0%).
В следващите 6 месеца нов персонал ще търсят 101 от анкетираните работодатели или 64,7%, като най-търсените професии са: продавач-консултант, счетоводители, сервитьори и бармани, готвачи, водачи на моторни превозни средства;
Потребностите от специалисти с висше образование са предимно за икономисти и инженери, следвани от специалисти в професионалните направления администрация и управление; архитектура, строителство и геодезия; информатика и компютърни науки; електротехника и електроника и хранителни технологии, както и учители.
За хората със средно професионално образование най-голямо ще е търсенето от анкетираните работодатели в сферата на услугите – продавачи, сервитьори, бармани, като и специалисти със средно образование в професионалните направления стопанско управление и администрация и производство и преработка /производството на храни, облекло, дървени изделия/, водачи на моторни превозни средства. Други професии, които се очаква да търсят работодателите, са общи работници, заварчици, фризьори, медицински работници.
Обучения за своите служители предвиждат 47 от анкетираните работодатели или 30,1%, като обученията са по професиите учители, инженери, оператори на машини, финансисти и счетоводители, технически персонал, социални работници, охранители, заварчици, шлосери, еколог.
Въз основа на проведената анкета и срещнатите трудности, работната група за обработка и обобщение на резултатите, определена със заповед на областния управител, прави и своите изводи и препоръки към Агенцията по заетостта.
По-важните и по-любопитните сред изводите са няколко: онлайн анкета е бърз начин за проучване, но при нея липсва обратна връзка към тези, които разпространяват анкетата, за това кои работодатели са я попълнили; файлът с линка се отваря автоматично в браузър „internet explorer“, а там не са активни всички функции; обемът на анкетния формуляр е голям, което може да се явява като причина, която отказва работодателите да го попълват; форматът на анкетния формуляр е сложен, някои въпроси и предложените отговори към тях са твърде дълги;
И препоръките за следващо подобно проучване са няколко: да има по-активна информационна кампания на национално ниво; с проучването да се ангажира институция, която разполага с актуална информация за действащите фирми на територията на съответната област; за да се обхванат по-голям брой работодатели освен онлайн, попълването на анкетите да се извършва и чрез ангажирани за целта анкетьори и да бъдат ангажирани по-активно най-вече работодателските организации.
И накрая – проучването да се извършва един път годишно, евентуално през месец септември, за да може информацията да се използва при изготвянето на план-приемите на училищата в началото на годината. За всичко това обаче ще са необходими и законодателни промени в Закона за насърчаване на заетостта и Правилника за прилагането му, се посочва още в анализа.

От работодателите с нает персонал от 151 до 250 души в проучването са се включили: „Тракция“,„Дружба“ „Пилко“ и „Биовет:
Сред фирмите, учрежденията институциите и училищата с персонал от 51 до 150 наети, в анкетата са участвали: „Валли-10“, ХБДМ, „Айваз – Н“, ПГСС „Хан Аспарух“, „Добрев-Н“, „Строймонтаж“, „Паркстрой“, Община Завет, ДГС „Сеслав“, „Асотекс-Хамза Чакър, „Мелиса Текстил“, „Гичев-Транс“, Община Исперих, ПГИ „Робер Шуман“, НПГ „Шандор Петьофи“ и Домашен социален патронаж.
На всички тях днес от името на областния управител Гюнай Хюсмен бе отправена специална благодарност за отзивчивостта.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.