РИОСВ: Миризмите над Разград са от „Биовет“ – не работи пречиствателната станция на фирмата

Пречиствателната станция на „Биовет“ АД не работи. Допуснато е изпускане на непречистени отпадъчни води в река Бели Лом от дейността на дружеството. Това е довело до разпространение на неприятни миризми над Разград. Това съобщиха от пресцентъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе след днешните извънредни проверки на експерти на екоинспекцията по повод множество сигнали за неприятни миризми. Осъществен е обход в района на Градската пречиствателна станция и Локалната пречиствателна станция за отпадъчни води на „Биовет“ АД – клон Разград в Западната промишлена зона на града. След като е установено, че пречиствателната станция на „Беовет“ не работи, от изхода й са взети водни проби за анализ. Резултатите ще станат ясни до седмица.
На дружеството са дадени предписания за спазване на параметрите и контрол на пречиствателната станция. То трябва да уведоми незабавно инспекцията в случаите на анормални режими на работата й. В случаите на неработеща локална пречиствателна станция операторът следва незабавно да преустанови работата на производствената инсталация до привеждането в техническа изправност на пречиствателното съоръжение, се казва още в прессъобщението на РИОСВ – Русе.
Проверките ще продължат през следващите дни. За констатираното нарушение на условието в Комплексното разрешително на „Биовет“ АД – клон Разград ще бъдат предприети административно-наказателни мерки, уточняват от екоинспекцията.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.