Разпускат парламента в Исландия заради #Panama Papers

Премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон днес заплаши да разпусне парламента и да свика нови избори, ако изгуби подкрепата на коалиционния си партньор в резултат на разкритията за офшорните му сметки в „Панамските документи“, предаде AFP.
„Казах на лидера на независимата партия, че ако депутатите от партията си мислят, че могат да не подкрепят правителството в приключването на съвместните задачи, ще разпусна парламента и ще свикам парламентарни избори“, обяви премиерът Сигмундур Гунлаугсон на своята страница във „Фейсбук“.
Изтеклите документи показват, че Сигмундур Гунлаугсон и съпругата му са придобили офшорната компания Wintris през 2007 г., базирана на о. Тортола – най-големия от Британските Вирджински острови. Той не е декларирал участие в компанията през 2009 г., когато влиза като депутат в парламента. След 8 месеца продава дяловете си в Wintris – 50% – на съпругата си за 1 долар, пише „Дневник“.
Гунлаугсон твърди, че законите не са нарушени и съпругата му не се е облагодетелствала финансово.
Документ, подписан от съпругата на Гунлаугсон – Анна Сигурлауг Палсдотир, през 2015 г., показва, че офшорната компания е била използвана за инвестиране на милиони долари от наследени пари.
Съдебни архиви сочат, че офшорната компания е инвестирала значителни суми в облигации на три големи исландски банки, които се сриват по време на кризата през 2008 г. Wintris е в списъка с кредиторите с претенции за милиони долари към фалиралите кредитни институции.
Гунлаугсон е избран за премиер на Исландия през 2013 г. Той активно участва в преговорите за банките, което може да е повлияло на стойността на облигациите, собственост на офшорната му компания. Гунлаугсон не изпълни исканията на чуждестранните кредитори да изплати в пълен размер депозитите им. Ако го беше направил, това можеше да засегне както банките, така и облигациите на Wintris. Премиерът досега държеше в тайна участието на жена си в аферата.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.