Разкриват Дневен център за деца с увреждания и звено „Майка и бебе” в Разград

От 1 януари 2016 година се предвижда да бъдат разкрити Дневен център за деца с увреждания и Звено „Майка и бебе” в сградата на бившия вече Дом за медико-социални грижи за деца в Разград.
Докладната записка по този въпрос днес бе разгледана в постоянната комисия по социална политика, трудова заетост и здравеопазване. На предстоящата на 22 декември сесия съветниците трябва да дадат съгласието си за откриване като делегирана от държавата дейност на две нови, алтернативни социални услуги – „Дневен център за деца с увреждания“ с капацитет 40 места и Звено „Майка и бебе“ с капацитет 8 места, в жк „Орел“.
В изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“, с Постановление от 10.07.2015 г. на Министерския съвет бе закрит Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в Разград и бе преустановена дейността на функциониращия към специализираната институция Дневен център за деца с увреждания, обясни зам.-кметът Галина Георгиева.
В приетата от местния парламент Общинска стратегия за развитие на социалните услуги в община Разград (2012-2016) е планирано в сградата на ДМСГД Разград да продължи да функционира Дневен център за деца с увреждания, който ще предоставя интегрирани социални услуги за деца с увреждания и техните семейства, както и да бъде открита услугата Звено „Майка и бебе“ за бременни жени и майки в риск да изоставят децата си. Тези услуги са заложени и в приетия през април т.г. от Общинския съвет Годишен план за развитие на социалните услуги в общината за 2016 г. и в проектобюджета на общината за делегираните от държавата дейности, финансирани чрез общинските бюджети за 2016 г.,допълни Георгиева. Кметът на общината д-р Валентин Василев заяви, че е имало опасност да бъде загубен както персоналът, така и апаратурата и бусът на дома, но е направено всичко необходимо услугата за деца с увреждания да бъде запазена. Съветниците от комисията одобриха единодушно докладната записка.
По закон изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане разрешава откриване на социални услуги, когато са делегирани от държавата дейности по предложение на директора на Регионалната дирекция за социално подпомагане. Към предложението трябва да бъде приложено и решение на Общинския съвет за откриване на двете услуги. След като местният парламент даде съгласието си, кметът на Община Разград ще трябва да изпрати решението на директора на Регионална дирекция за социално подпомагане гр. Разград за изготвяне на предложение до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.