Разград първо плака, а после стана на крака пред „Осмото чудо”

Нощ преди 120 години в „Ориент експрес”. Съдбата среща ирландския журналист Джеймс Баучер -кореспондент на „Таймс” за България, и унгарския композитор Бела Барток. Запознанството между двамата преминава в живописен разказ на Баучер за нравите, обичаите, ритуалите, музиката и танците на българите с акцент на уникалните неравноделни тактове на българския фолклорен танц.
Таза започва „Осмото чудо” – най-новият спектакъл на националния фолклорен ансамбъл „Българе”, а седем отделни музикално-танцови картини пресъздават на живо видяното и преживяното от журналиста в различни кътчета на България в нестандартното преплитане на филм и великолепните изпълнения на танцьорите и солистите на формацията.В препълнената зала на Общинския културен център снощи Разград първо плака, а на финала над 10 минути бе на крака, омагьосан от преживяното.
Продуцентът, сценарист, режисьор и хореограф на спектакъла Христо Димитров за пореден път изненада почитателите си с изключително оригинална идея и много ефектното й пресъздаване на сцена.
Самият той е различен – солист е в две картини, а с думичките в разказа на големия ни ирландски приятел Джеймс Баучер става ясна неговата позиция колко голяма е България и как трябва да се пази и предава на поколенията „осмото чудо” – магията на българския песенен и танцов фолклор. Защото „Това е България!”
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.