Разград домакинства на Шестия международен пленер по живопис „Мистика и реалност”

От днес до 11 юли в Разград ще се проведе Шестият международен пленер по живопис „Мистика и реалност”, съобщи директорът на Художествената галерия „Проф.Илия Петров” Тодор Тодоров.
Тази година в него ще участват петима чуждестранни и петима български творци, единият от които живее в чужбина. Това са Ахмет Далкиран-Караман и Мехмет Гезен от Турция, Елена Димитриу от Румъния, Пинг Фредерикс от Холандия, Петала Евтихия от Гърция, Атанас Колев, Златка Декова, Тодор Тодоров, Христо Николов и Цветан Казанджиев от България.Утре всички участници ще бъдат представени на специална пресконференция.
Организатори на станалата вече традиционна проява са Художествената галерия и Община Разград. Според регламента на пленера всеки художник трябва да създаде по три нови творби, които да предостави на ХГ „Проф.Илия Петров”. Изложбата с картините от пленера ще бъде открита на 11 юли от 17 ч. Ще бъде изготвен и специален каталог, в който ще бъдат включени картините на участниците в пленера.
Интересът към пленера е бил много голям, разказа Тодоров, но по финансови причини броят на художниците е ограничен до десет. Целта на пленера е развитие и утвърждаване на художествената култура, стимулиране на търсенията и експериментите на наши и чужди художници, обогатяване на колекцията от творби на галерията и развитие на творческите контакти и сътрудничество.
Художниците са настанени в общинската хижа в местността Пчелина край Разград, предоставени са им и средства за храна, само транспортът е за тяхна сметка. Двамата художници от Турция пък са изцяло на издръжка на Университета в Коня, който има желание да сключи споразумение за съвместна работа с разградската галерия. Спонсори на проявата са „Фарма тийм” ЕООД – Разград, която е дарила 3000 лв., общината също е предоставила 2000 лева.
В програмата на пленера е включено и посещение на Историко-археологическия резерват „Сборяново”, Демир баба теке и Абритус.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.