Разградчани се включиха в националния протест, полицията опитваше да обезмисли препречването на улиците като отбиваше движението в пресечките преди живата верига

Разград днес бе сред 32-та града в държавата, организирали се в социалните мрежи за „Национален протест против безобразията в България“.

Стотина души бяха в уречения час – 18.30, на Ларгото. Видно, без организатори на място, към пешеходната пътека на бул. Априлско въстание“ /до надлеза/, хората потеглиха спонтанно. Там с викове „Оставка“ спряха движението като пресичаха непрекъснато по „зебрата“.

Полицаите изчакаха петнайсетина минути, после кротичко подканиха протестиращите за освободят платното. Като разбраха, че това няма да се случи, решиха да обезмислят действията им като спрат движението. По радиостанциите предадоха на колегите си да отбиват колитe от автогарата – към Средношколското общежитие, а откъм Гецово – наляво към пазара. И заподканяха попадналите в задръстването шофьори на заден ход или с маневри, макар и срещу движението, да освободят булеварда.

Хората се усетиха и тръгнаха – през Ларгото, по пешеходния бул. „България“ към кръговото. От мобилна аудио уредба звучеше Еленино хоро. Протестът увлече още хора. На кръговото обаче полицията ги бе изпреварила. В района нямаше движение. След няколко обиколки на кръга, шествието се отправи към автогарата. На светофара до Изчислителния център патрулките вече си бяха свършили работата. Протестът мина без да пречи на никого, районът бе отцепен и коли на бяха допускани до мястото.

Светофарът до автогарата не работеше. Полицаите не бяха спрели движението от „Биовет“. Тук за минута-две имаше спиране колите пред пешеходната пътека… И изведнъж се появи пожарна с включени светлини и сирени, хората отстъпиха и движението се отпуши.

Шествието продължи между двете бензиностанции към изхода за Търговище. Още преди да стигне до там, на помощ на колегите си пристигнаха още две патрулни коли… И тук нямаше проблеми, районът бе отцепен.

Пешеходният поход продължи до главния път Русе –Варна. Там, преди да се разпръснат по домовете си, в мразовитата вечер хората се хванаха за ръце и се понесоха във вихъра на българските народни хора. Звуча и „Мила Родино!“…

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.