Разградски изобретатели със злато от Пловдивския панаир

Разградските изобретатели инж. Димитър Василев и инж. д-р Орлин Томов се завърнаха със златен медал от Пловдивския панаир заради патентованата от тях горелка за еко отопление, която работи с пелети от слама и други нискокалорични суровини – от царевичак или даже сепариран битов отпадък, чиято калоричност, оказва се, е почти като при дървесните пелети.
Престижното отличие за оригиналната разработка „Бистра“ на „Василев и Томов“ ООД с търговската марка „MPE” е в раздел „Екология и енергетика”. Горелката се самопочиства – специален бутален механизъм избутва пепелта и шлаката.
Василев и Томов представиха пред журналисти патентованата горелка в първите дни на 2018 година. От експерименталната серия досега да произведени над 150 броя. Проявеният интерес провокирала двамата изобретатели да помислят за разработка на по-голяма горелка – за обществени сгради и производствени халета. Даже вече имали предложение за оферта от училище в Разградско.
Каква е ефективността на горелката двамата илюстрират с факта, че вече няколко едри земеделци в региона вече си оборудвали линии за собствено производство пелети от слама и царевичак.
Още по-напред в бизнесплановете на Василев и Томов е разработка на еко камина на пелети и разкриването на собствена фабрика за производство.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.