Разградският офис на НАП – сред най-бързите в страната – пет минути на клиент

Разградският офис на НАП е сред най-бързите в страната – времето за обслужване на клиент е сведено до пет минути.Това стана ясно на годишната пресконференция, която дадоха за журналисти днес директорът Цанка Тъмнишка и началникът отдел „Услуги за клиенти“ Йордан Йорданов.
Сериозно влияние върху тази статистика оказва новата услуга в офиса: плащания на задължения, данъци, че глобите към КАТ с банкова карта на четирите ПОС терминала на първия етаж в сградата. За да се ползва тази услуга, е нужно само заявление, кое точно задължение искаме да платим или пък даже и каква част от него. Заявлението влиза в системата, клиентът плаща на ПОС терминал, информацията стига до съответната институция, към която се плаща, само за две минути и осъвремененото /актуалното/ удостоверение за задължения се получава веднага. Заради наистина спешните случаи с неплатени здравни осигуровки особено на безработни или хора от други места в разградската болница, в офиса има специално направление „Здравен статус“. Системата на безбанковото плащане позволява при използването на картата да бъде изтеглена от нея и сума над позволения дневен лимит, обяснява Й. Йорданов. И всичко това е без такси – напълно безплатно. Има и още един начин за плащане с карта – чрез виртуалния ПОС терминал на сайта на НАП.
Досега тази операция отнемаше най-малко 24 часа, за да бъде отразена транзакцията в системата на приходната агенция.
Второто нещо, с което се похвалиха от НАП в Разград, бе пикът в издаването на ПИК /персонален индификационен код/ – 280 за месец, в пъти по-голямо число от това за цялата предходна година. А той позволява да се видят дистанционно не само задълженията, но дори и къде са акциите от масовата приватизация от средата на 90-те години на миналия век.

989 годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица през 2017 година са подадени в офиса на НАП в Разград в стартиралата в началото на годината кампания за това. 60% от тях са постъпили по електронен път.
Тази година се очакват с около хиляда по-малко годишни декларации от фирми, защото е отпаднало задължението декларации да подават и фирмите без дейност.
Срокът е до 2 април и декларациите се подават единствено по електронен път през интернет и няма отстъпка.
НАП е напред в инициативата на правителството за намаляване на административната тежест върху хората и фирмите, предлаганите електронни услуги са вече 80, казаха Тъмнишка и Йорданов. Миналата година за разградския офис на приходната агенция е била спокойна и успешна, събраните задължения за общо 111 790 000 лева. Настояща щяла да бъде насочена към все по-добро информиране на гражданите за доброволно и навременно плащане на задълженията и то без касово, за да се пестят и време, и нерви.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.