Разградска област ще се включи за четвърти път в националното проучване за наличие на радон в жилищата

16 домакинства от различни населени места в Лудогорието, избрани на случаен

принцип, ще бъдат включени в тазгодишното националното проучване за наличието на радон в жилищни сгради, стана ясно на днешното заседание на Областния координационен  съвет за управление на Национална програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху българското население 2018-2022 г.

Проучването ще стартира след седмица – на 20.09.2018 г. Ще продължи шест месеца, във всяко едно от обследваните жилища на първите етажи в жилищните сгради ще има по два детектора. Сред тези домакинства ще има и такива, в които от предходното проучване е установено наличие на радон над 300  бекерела на кубичен метър или стойности близки  до референтните.

На заседанието днес участваха представители на всички общини в Разградско, на областната администрация и останалите членове на Областния координационен съвет по радона: Регионалната управление на образованието, Камарата на архитектите, Камарата на строителите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и  Регионалната инспекция по труда. Пред тях бе представена Стратегията за намаляване на риска от облъчване от радон 2018-2027 г.  и  Националния план за действие за намаляване риска от облъчване от радон 2018–2022 г.

След дискусията, бе решено в Националния план да се включи задължението на държавата да включи в обследването за издаване на Технически паспорти на жилищните сгради, което задължително трябва да се случи до 2022 година, да се включи и обследване за наличие на радон.

Нужно е да се направи и национална карта за наличието на радон след предстоящото обследване, както и да се изработи нормативна уредба за изчистване на радона от съществуващите жилищни и обществени сгради – с отоплителна или вентилационна система – с приоритет за детските градини и училищата.

Проблемът с наличието на радон става все по актуален. Радонът представлява повече от 50% от естествения радиационен фон на Земята. Като инертен газ с кратък живот на полуразпад е основната причина за вътрешното облъчване на населението на Земята. Прониква в жилищата от почвата или чрез материалите за строителството им. Облъчването води до повишен риск за развитие на рак на белите дробове, а рискът е пропорционален на концентрацията на радон и на времето на облъчване. Твърди се, че именно радонът е причина за 14% от рака на белите дробове.

Разградска област досега се е включвала три пъти в националните проучвания  за наличие на радон в обществени и жилищни сгради. През 2014 г. са обследвани всички детски градини, през 2015 г. – 100 жилища, а през 2017 г. – 30 домакинства. Засечени са случаи на превишени норми на радон над допустимите – всички в Самуилска община, включително и в детска градина.

В национален мащаб най-голяма концентрация на радон има в четири области в централната част на Южна България.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.