Ради Найденов: Изборите в чужбина струват скъпо, трябва да има промяна

След като Министерството на правосъдието внесе предложение за промени в закона, според което, ако бъде прието, на практика ще бъде спряно гласуването в чужбина, сега и служебният министър на външните работи Ради Найденов се изказа по въпроса. Той не беше толкова краен и не смята, че трябва да се ограничават правата на българските граждани, но беше категоричен, че трябва да има промяна.

„Струва много пари, прави се по един трудоемък начин, ангажират се много хора с организацията на изборите в чужбина. Искам начинът да е лесен, достъпен за много граждани.

Не мога да коментирам хипотези, никога не съм го правил. Закон няма и няма как да има, защото няма парламент. Може да има много идеи, но нека да видим какъв ще е резултатът от дебата. Всеки може да има идеи, това е демократично общество. Това, което аз смятам е, че трябва да се улесни начинът на гласуване на българските граждани навсякъде – не само в чужбина, а и в страната. Аз съм привърженик, въпреки всички минуси, на един съвременен начин на гласуване по електронен път“, коментира Найденов.

Той уточни, че е прочел законопроекта на Министерството на правосъдието, но в средствата за масово осведомяване и за това не го коментира.

„Ще дадем позиция по документ. Това, което аз мисля, че е правилно, е да се оптимизира начинът, по който се гласува. Всеки, който е български гражданин, има равни права пред закона. Трябва да има съвременен начин. Когато се дава едно гражданство, няма мерило за повече или по-малко българин. Когато човек има едно гражданство, той е равен пред законите на страната“, каза още Ради Найденов“, цитиран от „Фокус“.
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.