Радан Кънев: Никога не блъфирам

Никога не блъфирам, така че от настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество като български народен представител, заяви съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев пред журналисти в парламента.
„Това е позиция, която съм заявявал многократно, с оглед на днешното парламентарно поведение на ГЕРБ, а тя е 100-процентова, дадохме на колегите от ГЕРБ и друга възможност да покажат определена солидарност със собствения си подпис, не с нас. Доверието от моя страна, говоря лично, е напълно разрушено, имаше безкрайно много поводи да бъде наранено през изминалите месеци. Това, което мога да кажа сега, е, че аз съм опозиционен депутат в XLIII парламент. Уведомил съм за решението си ръководствата на ДСБ и на РБ и премиера Борисов, така че то не е изненадващ ход за никого. От тук нататък следват политически решения на ДСБ и на РБ. Не напускам нищо. За разлика от отделните хора, политическите партии и коалициите имат дълъг процес на взимане на решения. Никого няма да притискам, оставам в прекрасни и напълно кооперативни отношения с всички. Но разбира се, очаквам политическите решения първо на ДСБ – такова решение ще бъде взето най-вероятно до края на тази седмица, и на второ място, на РБ. Всички компромиси, които сме направили до момента, а те са огромни, и цялата подкрепа за едно доста съмнително по характера си управление бяха в името на едно нещо – успешното прокарване на съдебната реформа във варианта на подписания от над 180 народни представители компромис. В момента, в който партията мандатоносител ГЕРБ се отметна от подписа си под този компромис – забележете, не говоря за ДПС, говоря за партията ГЕРБ, аз няма как да бъда в едно мнозинство с хора, които са ме излъгали. Казах, че споделям личното си решение, както съм обещал отдавна, а политическите решения предстоят“, посочи Кънев.
„Въпросът не е защо взех това решение днес, а как издържах една година. Истината е, че в името на реформаторския компромис опитах всичко. Включително неща, които не бих си представил, че мога да направя или изтърпя преди година. Не съжалявам нито за това, което опитах, нито за всичко, което разбрах.
То прави борбата, която ни предстои (а борбата тепърва предстои…) много по-ясна и вътрешно обоснована. Ще е изумително тежка и много дълга. Основното, на което трябва да се научим, е търпение. И тази година беше много полезна в това отношение“, написа Кънев в своя ФБ-профил. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.