Първата информационна среща „Европа в Лудогорието“ – в Исперих

От община Исперих започна поредицата от публични информационни събития, които Областна администрация-Разград организира под надслов „Европа в Лудогорието“. Те се провеждат във връзка с предстоящото председателство на Република България на Съвета на Европейския съюз и в рамките на Националния план за изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2017 г.

Близо 200 човека дойдоха в залата на читалище „Съзнание 1891“ в Исперих. Сред тях бяха: областният управител Гюнай Хюсмен, председателят на Общински съвет-Исперих Даниел Димитров, заместник-кметът на Исперих Айджан Бейтула, заместник-кметът на Исперих Нехире Юмер, секретарят на община Исперих Севим Адем.

„За 10 години членство на България в ЕС обликът на нашата област се промени. Лудогорието става по-добро място за живеене с подобрен достъп до услуги, повече работни места и по-добра жизнена среда и се дава тласък на социално-икономическото развитие на нашата област“ – каза пред събралите се жители на община Исперих Областният управител. „Европа вече е в Исперих и все повече ще я чувствате в Исперих“ – каза Г.Хюсмен. Той апелира към местните хора да бъдат инициативни и да дават идеи за това, което искат да се случва в родния им град, но и да съхраняват вече изграденото. „Държавата и общината правят всичко възможно и невъзможно за подобряване на удобствата за жителите на Исперих, но трябва да си задаваме и въпроса „Какво правим ние за нашата България и за нашата Европа“ – обърна се той към исперихчани.

„Не е случайно, че кампанията „Европа в Лудогорието“ започва от Исперих, тъй като това е столицата на Лудогорието“ – категоричен бе председателят на Общински съвет-Исперих Даниел Димитров. Той обяви, че общината е с най-голям дял сред седемте общини в област Разград в общия размер усвоени евросредства за десетте години членство на България в ЕС – 52 614 068 лв. от общо 184 000 000 лв. Димитров изрази увереност, че до две години местната управа ще успее по европрограми да осигури финансиране за асфалтиране на улиците в общинския център. Той призова още всички да участват в инициативите, организирани във връзка с европредседателството на България, тъй като това е важно не само за общината и областта, а за цялата страна, допълни, че мотото „Съединението прави силата“ трябва да се превърне в истинска кауза и за Европа в тези смутни и тежки в геополитически план времена.

Началник отдел „Проекти“ в община Исперих Галина Иванова съобщи, че с усвоените през последните 10 години евросредства община Исперих си е увеличила с 40% бюджета – при параметри на общинската хазна за този период от 130 милиона лева привлечените евросредства са 52 614 068 лв. „Това оказа пряко влияние върху качеството на живот на местното население“ – разказа тя с примери от конкретни проекти, реализирани в Исперих.

В програмата на информационното събитие „Европа в Лудогорието“ бяха включени две мултимедийни презентации – „Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“ и „Лудогорието преди членството на България в Европейския съюз и сега“, както и дискусия на тема „Идеи за социално-икономическото развитие на община Исперих със средства от ЕС. Българското председателство на Съвета на ЕС – възможности и перспективи“. Част от събитието бе и културна програма, в нея участва представителят на област Разград в последното издание на музикалния формат „X Factor“ Павел Матеев, както и Градския мажоретен състав към ЦПЛР Център за работа с деца в Разград. Интерес предизвика и фотоизложба на тема „Европа в Лудогорието. Поглед отвисоко“, включваща 23 снимки от дрон на обекти в област Разград, изградени или ремонтирани със средства от ЕС.

Второто събитие от поредицата „Европа в Лудогорието“ е в Кубрат, а третото – в Лозница.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.