Проф. Милко Палангурски отново в Разград – този път за дискусия за Следосвобожденска България

„Важното на миналото е да разбереш как да живееш в настоящето и да не бъркаш двете времена. А когато имаш митология, повтаряш миналото,

защото не можеш да излезеш от мита, т.е. от твоята представа за живота. А представата ти те кара да продължаваш да живееш в митология. Но животът и историята не си противоречат, напротив, когато си наясно за историческия процес, можеш да направиш собствения си живот по-добър”.

Това споделя в едно свое интервю професор Милко Палангурски. Той е един от знаковите преподаватели във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, ръководител на Катедра „Нова и Най-нова история на България”. Научните му интереси са свързани с историята на Следосвобожденска България – политическата история на страната ни в периода ХIХ – ХХ век, развитието на конституционната система, дипломатическите отношения, стопанските процеси, партийно-политическата история на България. Автор е на десетки книги, публикации и монографии. Именно с тази интересна личност има идеята да ни срещне завеждащият отдел „Връзки с обществеността” в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” – Разград, Димитър Петров. Темата на беседата, която ще се състои утре, 14 март 2018 г. в Регионалната библиотека от 17:30 часа, е „Следосвобожденска България”. Българската история в този период е колкото интересна, толкова и непозната. Поканата е отправена към учители и ученици, историци и граждани, към всички, които се интересуват от Нова българска история. А организаторите ни уверяват, че и в бъдеще предстоят още интересни срещи със знакови университетски преподаватели.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.