Проф. Диана Гергова ни покани на разходка „С колесница из Европа“

„С колесница през Европа“. Така се нарича изложбата на проф. Диана Гергова, представяща нови уникални и реставрирани находки от Източния царски некропол в „Сборяново“, която бе открита тази вечер в Интерактивния музей на Регионалния исторически музей в Разград.
„Показваме за първи път реставрираните елементи на откритата през 2013 година келтска колесница, дело на може би най-добрия реставратор – колегата ни Георги Илиев от Ямболския музей, както и келтските апликации към конска сбруя. Тук са и красивите глинени олтари, моделирани на дъното на някои от вкопаните гробници, единствено от гетите“, каза на откриването проф. Гергова.

Колесницата ще бъде възстановена /вероятно от пластмаса/ и на нея ще бъда апликирани всички откритите в „Сборяново“ части на келтската колесница

„Колесницата е уникална и нейният аналог е не някъде в България, а в земите на далечна Франция“, допълни д-р Йордан Анастасов –специалист по келтския свят и късножелязната епоха в Европа и преподавател по археология и праистория в Женевския университет. Според него тези две колесници са идентични като конструкция и съставни елементи, което навежда на мисълта, че ги е изработил един и същи майстор. В този смисъл, разходката из Европа с колесницата е съвсем реална.
Заедно с Й.Атанасов на откриването на изложбата и в тазгодишните разкопки в „Сборяново“ бяха и петима негови студенти от Женева, както и от 11 доброволци по програма „ Еразъм +“ от Португалия, Испания, Франция, Италия, Латвия и Турция, благодарение на проект на Фондация „Пътят на траките“, подготвен специално за разкопките в Свещари.
Гост на откриването бе и областният управител Гюнай Хюсмен, който се познава с проф. Гергова от времето, когато е бил ученик и от нея се е учил как с четка в ръка да разбулва тайните на „Сборяново“. А днес той, директорът на музея в Разград Галена Радославова и проф. Диана Гергова си обещаха заедно да намерят начин да „събудят“ „Сборяново“ и „Абритус“ и да ги покажат в целия им блясък на света.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.