Профилактични прегледи за рак на млечната жлеза организира Федерацията на жените

За 12-ти пореден път Федерацията на жените, съвместно с ДКЦ-1, организира профилактични прегледи за рак на млечната жлеза, съобщи днес председателката на неправителствената организация Любка Стоянова.

Записванията започват от 23 септември, в ателието за химическо чистене на Битовия комбинат в Разград. Самите прегледи, съпроводени с ехографски изследвания, ще се проведат от 27 до 31 октомври, но ако има желаещи и след тази дата, те ще бъдат продължени. Ще ги провеждат д-р Димитрова и д-р Миткова – специалисти по образна диагностика в ДКЦ №5 във Варна. За целта са осигурени две помещения на третия етаж в ДКЦ-1 в Разград – 24-ти и 31-ви кабинет. За колективите на фирмите „Дружба” и „Млин” прегледите ще бъдат на място в предприятията.
Управителят на ДКЦ-1 д-р Николай Денев подчерта, че ракът на млечната жлеза обхваща 25% от общата заболеваемост от онкологични заболявания и е на второ място по смъртност при тях. Всяка година има 3000 нови случаи, а профилактиката дава изключително добри резултати, особено при ранна диагностика.
При миналогодишните прегледи не са били установени злокачествени образувания, но в предходните период е имало по 1-2 случая на година. При нужда пациентите се насочват към съответните подходящи за тях лечебни заведения.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.