Променят тотално облика на коритото на Лом-а

Изсичането на храстите и дърветата по бреговете на „Бели лом“ в чертите на града е само част от идеята ни тотално да променим коритото на реката, каза пред журналисти днес кметът на Разград д-р Валентин Василев. Общината е длъжна да поддържа речното русло, но видно това не се случвало в последните петнадесетина години и затова в бурните храсти пораснали дървета може да се скрие едро животно даже като елен, а и в тъмното всякакви злосторници.
img_7553

Сега реката е опасна най-малко по два начина, да прелее при обилни валежи, ако дървета, храсталаци и всякакви още там боклуци забентят някой от мостовете. А пък вечер е опасно да се минава наблизо, защото някой може да е скрит в гъсталака. И хората с основание се страхуват.
Затова решихме: ще „подстрижем“ двата бряга до земята. Ще бъдат премахнати и всички останали огромни тополи. След това ще възстановим скатовете там, където са ерозирали, заради коренищата на огромните дървета. Паралелно с това чистим реката и от невероятните боклуци, които гражданите на Разград са изхвърляли вътре – от бутилки и хартии, през ненужни мебели и гуми, до строителни материали, каза кметът. Вече текат консултации с ландшафтни специалисти точно с какви нови храсти и бързо растящи широколистни дървета да бъдат подменени тополите.

img_7557След няколко години коритото на реката наистина ще е е друго, обеща д-р Василев. И припомни, че с негова заповед още през декември миналата година бяха премахнати от коритото на реката огромни дървета в участъка след последния мост през бившия месокомбинат в посока Гецово. Сега общината купила огромна механизирана резачка, която с дълго десетина метра рамо ще може да реже дървета и храсти от разстояние и по този начин ще предпазва брега от разрушаване по време на работа.
/e-Razgrad/

2 Replies to “Променят тотално облика на коритото на Лом-а”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.