Прокуратурата ще проверява бившето ръководство на Капанския ансамбъл

Сигналите за нередности, неправомерни разходи и нарушения във финансовата дисциплина от години в Капанския ансамбъл ще бъдат дадени на прокуратурата, обяви днес кметът на Разград д-р Валентин Василев. Съвместната му пресконференция бе с временния директор на състава Светослав Митев, който алармирал общинската управа за засечките в касата и документацията.
При направена инвентаризация в касата на ансамбъла в началото на септември, вътре била открита наличност от шест лева, а по-задълбочената проверка установила липса на 20 000 лева. Няма ги и 2400 литра нафта, изписани по документи за автобуса и микробуса на ансамбъла. В същото време има фактури за общо 6600 километра, но без пътни листи за тях.
Меко казано, смущаващи са документите за направени разходи. На бившия шофьор на автобуса на ансамбъла са платени два пъти по 1200 лева за направа на 4 м сценична оградка и за изработка на цървули, от които няма и следа, както и за ремонт на контрабаса на състава, каза днес Светослав Митев.
Изработвани са сценични костюми за танцов състав от съседна община. На практика излиза, че сме изнасяли култура по други общини, но за сметка на бюджета на община Разград, коментира факта кметът.
Плащани са без договори и хонорари за поставяне на танци и музика в размери на 640, 1200 и 3000 лева. Раздавани са служебни аванси от по 3000, 4000 и 8000 лева. Видях фактура за танц в Средношколската танцова формация „Лудогорска младост“ и фактура от хотел за нощувка на състава във Варна. Аз ръководих „Лудогорска младост“ от влизането му в състава на Капанския ансамбъл и съм категоричен – няма такъв танц и няма такава нощувка, заяви временният директор.
Установени са липси от инвентара на ансамбъла, няма я и част от аудио- и видеотеката на състава.
За първите пет месеца на тази година приходите на ансамбъла са 2600 лева, а само за последните два месеца приходът е 10 800 лева. Прогнозата е до края на годината сумата да е 12 000 лева, съобщи още Митев.

Сезираме прокуратурата, за да сме сигурни има ли престъпления в управлението на финансите на Капанския ансамбъл, категоричен бе кметът на Разград и изрично подчерта, предприетите действия от местната управа по никакъв начин не са насочени към работата на певците, танцьорите, музикантите и другите служители във формацията, обект на проверката ще бъде само и единствено бившето ръководство.
Петдесет процента от всичките 54 души, които в момента работят в състава, получават минималната работна заплата. Годишната издръжка е 680 000 лева и смятам, че споменатите разходи са изключително неморални, заяви Светослав Митев.
Припомняме, че почти 30 години начело на Капанския ансамбъл бе хореографът Румян Занев – почетен гражданин на Разград, бивш общински съветник от БСП и председател на постоянната комисия по култура в ОбС.
Новият директор е направил проверка, за да е наясно какво заварва. Компетентните органи ще кажат има ли финансови нарушения и кой ги е вършил, каза на финала кметът Валентин Василев.

На пресконференцията стана ясно още, че ръководството организира с помощта и на спонсори купуването на модерна озвучителна апаратура за концертната дейност на Капанския ансамбъл, за да бъде той конкурентен на пазара, както и че ще бъдат  търсени начини за оптимизиране работа на състава.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.