Прокуратурата забрани разпространението на ваксините „Еувакс“

Прокуратурата е отправила указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да не допускат разпространението на ваксини „Еувакс Б“.
В съобщение на държавното обвинение се посочва, че Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала „по медийни публикации“ за дарените от Турция ваксини. В резултат е изискано становище от агенцията по лекарствата, в което се посочва, че ваксината не е забранена за употреба в страната.
В тази връзка от прокуратурата са отправили указания да се вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба. Установено е, че и понастоящем ваксината „Еувакс Б“ е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба.
По-рано днес министърът на здравеопазването Петър Москов определи като манипулация твърденията, че другата ваксина – „Пентаксим“, не отговаря на изискванията. „Тук съм, за да кажа много ясно и категорично, че изнесената информация в последните дни в различни медии за петвалентната ваксина „Пентаксим“, която е част от задължителния имунизационен календар на новородените деца, че не отговаря на някакви критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа“, заяви здравният министър. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.