Прокуратурата е запорирала 14 млн. евро на търговци около „Джи пи груп“

До момента прокуратурата е запорирала пари и е блокирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около строителната фирма „Джи пи груп“ във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта „Биволъ“ за злоупотреба при разходване на евросредства.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред медии, след като взе участие в съвещание с полицията в Русе, която инспектира докъде е стигнала с разследването на убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Той обясни, че проверката на прокуратурата е прераснала в досъдебно производство, но обемът на работа е голям и разследването по случая продължава.

В средата на септември Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) проверка на публикация в „Биволъ“, във връзка с която двама журналисти – български и румънски, бяха задържани край Радомир, докато работят по разследване за корупционни практики на „Джи Пи груп“.

Сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор и от вицепремиера Томислав Дончев. Прокуратурата тогава уточни, че двата сигнала са обединени.

Запорът на 14-те милиона евро е наложен, след като прокуратурата е упражнила правомощията си по Закона за мерките срещу изпирането на пари, увери днес главният прокурор. В рамките на разследването се проверяват всички физически и юридически лица, посочени в сигнала на прокуратурата, без значение дали са търговци или неправителствени организации.

Малко по-рано днес стана известно, че Европейската комисия ще предаде на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ данни за съмнения за злоупотреби с еврофондове в България
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.