Прокуратурата атакува наредба на Община Разград за детските градини

В Административния съд в Разград е постъпил протест на прокурор от Окръжната прокуратура, с искане да се отменят разпоредби от Наредба № 27 за условията и реда за записване, отписване и приемане на деца в общинските детски градини на територията на Община Разград, приета с решение на Общински съвет – Разград, съобщават от съдебната институция.

Първият текст, който прокуратурата иска да бъде премахнат, изисква към заявлението на кандидатите за записване в детска градина да се прилага документ за наличие и/или липса на задължения към Община Разград, както и документ за наличие и/или липса на неплатени такси в общинските детски градини на територията на Община Разград.

Следващият текст, който прокуратурата счита за незаконосъобразен, гласи, че при записване с предимство се ползват деца на родители/настойници, работещи в детската градина. Други изисквания в наредбата, които прокуратурата предлага за отпадане, касаят преместване на дете от една в друга детска градина, което според разпоредбата е възможно само след заплащане на дължимите такси за ползване на детска градина.

Прокуратурата посочва за премахване и изискването децата от детските градини да се отписват при неразплатена такса за ползване на детска градина.

По протеста е образувано административно дело и всеки, който има правен интерес, може да се присъедини към оспорването.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.