Произведено в България въоръжение попада в ръцете на „Ислямска държава“ и други джихадистки групировки

Произведено в България въоръжение попада в ръцете на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) и други джихадистки групировки със знанието на нейното правителство. Това твърдят два независими един от друг източника – компанията Conflict Armament Research, разследваща нелегалните доставки на оръжия, и информационният ресурс EADaily, цитирани от БГНЕС.
В интервю за HuffPost UK директорът на компанията Джейс Бивън сподели, че тя подозира България и Сърбия в доставките на оръжия. Те официално го продават на Саудитска Арабия. Въпреки че се подписва споразумение за „крайния ползвател“, в което е записано задължението да не се продава и предава оръжието на трета страна, кралството изпраща закупеното оръжие директно в Турция, откъдето то попада в „Ислямска държава“. Бивън твърди, че компанията е разплела веригата от оръжейни доставки това лято.

В Ирак и Сирия въоръженията попадат през няколко държави за няколко седмици. „Ние разкрихме веригата на доставките: производители от Източна Европа-други източноевропейски държави-Саудитска Арабия-Турция-сирийската опозиция и накрая „Ислямска държава“ в иракския град Фалуджа“, изтъкна експертът. Компанията е стигнала до този извод въз основа на анализа на оръжието, заловено в освободения от терористи град Фалуджа. Джеймс Бивън твърди, че сирийските групировки, които уж воюват срещу ИД, често се присъединяват към нея или сътрудничат с екстремистите. Така новото въоръжение попада в ръцете на ИД, а чуждестранните държави, които съдействат за борбата срещу ИД, на практика оказват подкрепа на терористите.

Джеймс Бивън предполага, че българското и другите източноевропейски правителства знаят, че Саудитска Арабия купува оръжието не за себе си. Нейната армия предпочита скъпото, но леко американско пред тежкото оръжие от „съветски калибър“. „Ние се обръщаме към правителствата на страните от Източна Европа и им казваме, че имат голям проблем, защото са изнесли 7000 ракети „съветски калибър“ в Саудитска Арабия и знаят, че Ер Рияд няма да ги използва за себе си. Защо тогава те го изнасят, разбирайки, че крайният ползвате ще бъде някой друг?“, посочва Джеймс Бивън.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.