Президентът свиква съвета за национална сигурност заради ролята на страната за европейската сигурност и отбрана

Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата е „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“.

През октомври м.г. и държавният глава, и премиерът Бойко Борисов, и лидерът на БСП Корнелия Нинова се обявиха за обща европейска отбрана. В края на м.г. президентът Радев обяви, че смята да постави темата за модернизацията на армията. По думите му решенията се вземали хаотично и „на парче“.

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност ще се проведе два дни преди парламентът да започне работа след зимната ваканция на депутатите. За 11 януари е насрочено и официалното откриване на европредседателството.

В края на м.г. имаше две заседания на Консултативния съвет за национална сигурност заради корупцията, но консенсус не бе постигнат. Мнозинството в парламента прие предложения от правителството антикорупционен закон, а преди три дена президентът наложи вето върху него, което се очаква да бъде отхвърлено.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.