Президентът Плевнелиев отряза Патриотичния фронт за правителство

Президентът Росен Плевнелиев даде да се разбере, че няма да връчи третия мандат за съставяне на правителство на представителите на Патриотичния фронт. „Няма как да дам мандата на някой, който ще постави под съмнение европейското развитие на България, достойното членство на България в НАТО“, заяви Росен Плевнелиев в „Панорама“ по БНТ.

„С голяма степен на вероятност ще дам третия мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок, посочи Росен Плевнелиев. „Конституцията е здравата основа, на която ще стъпим. Ще минем и през тази тежка криза. Направих консултации с всички политически сили, след това направих и КСНС. Дадох всичко от себе си, защото вярвам, че бързите избори в момента не са добро решение за България“, подчерта държавният глава.

„Стана повече от ясно, че 4 от парламентарно представените сили не вярват в това, че 43-тото Народно събрание има потенциал оттук нататък да работи“, каза още Росен Пленвелиев.

А на въпрос на коя от парламентарните партии би връчил мандат за нов кабинет,ако и БСП го върнат, президентът заяви:„Няма как да дам мандата на някой, който ще постави под съмнение европейското развитие на България, достойното членство на България в НАТО. Как да дам мандата на политически сили, които няма да могат да ме убедят с ясни и категорични аргументи, че посоката, за която аз работих 5 години, посоката, на която се посветих, ще бъде спазена, още повече с последния мандат, връчен от държавния глава?“.

Плевнелиев направи уточнение, че не го казва със 100 процента сигурност, но го казва с голяма степен на вероятност“. Очаквано, по-рано през деня от ГЕРБ върнаха мандата за съставяне накабинет в рамките на това народно събрание.

Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.