Предприемачите: В часа на класа учениците от 6 и 7 клас да имат производствени екскурзии във фирми в Разградско

Ще се реализира предложението на предприемача Теодор Ролев в часа на класа ученици от 6 и 7 клас да провеждат производствени екскурзии в различни фирми в региона. Това стана ясно на днешната работна среща „Професионалното образование и обучение в училищната система в Разградска област“. Форумът се организира от Регионалното управление на образованието в Разград, в него участваха директорите на професионални училища в Разград, представители на работодателски организации, на РУ „Ангел Кънчев“, на Бюрото по труда в Разград.

В приветствието си към участниците в дискусията зам.-областният управител Евгени Драганов припомни, че след подобна среща на бизнеса с ръководството на РУ „Ангел Кънчев“ бе разкрита инженерна специалност във Филиал Разград, в която  вече се обучават 28 души. Драганов изрази и надежда в областта да се въведе дуалното обучение, което ще е от полза и на образователната система, и на бизнеса.

Началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков уточни, че срещата е сред дейностите образованието да се отвори към бизнеса, да се намери пресечната точка между бизнеса и учебните заведения – търсене, предлагане, цена на предлаганата услуга. Положителен пример от миналата година са ученическите практики, към които има интерес сред всички професионални училища, а целта е в инициативата да се включат още фирми. Работодателите поставиха и въпроса за осигуряване на работно облекло за учениците, които се включват в ученическите практики. Тази тема ще бъде поставена пред Министерството на образованието и науката, увери шефът на просветния инспекторат.

Днес стана ясно, че Центъра за ученическо техническо и научно творчество вече има кариерен консултант, който работи както с учениците от основните професионални училища, така и бизнеса.

На срещата бяха обсъдени и конкретни предложения за план-приема за 2019-2020 г., както и възможностите за въвеждане на дуално обучение.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.